Aktualności

Wegańska podróż po kuchni rumuńskiej. Warsztaty międzypokoleniowe | 25.08

Jak najprościej przenieść się do dowolnego kraju na świecie? Za pomocą kuchni. Wyruszcie razem z nami w kulinarną podróż do Rumunii. W trakcie warsztatów poznamy bogactwa, a zarazem prostotę kuchni rumuńskiej w wersji wegetariańskiej. Wspólnie przygotujemy ciorba de burta, czyli “flaki” po rumuńsku z boczniakami w roli głównej, zasusca – pastę z bakłażana oraz kultową mamałygę. Na deser wyczarujemy papanași, czyli podawane na ciepło, słodkie pączki z serem tofu.  

Gotować będziemy pod okiem Faloviec. Kuchnia roślinna, a wspierać nas będzie Agnieszka Kołodyńska-Walków – autorka książki “Przy rumuńskim stole”, która opowie fascynujące historie o kuchni rumuńskiej a także udzieli porad i wskazówek.  

Warsztaty przeznaczone są dla osób od lat 10. W przypadku osób niepełnoletnich, konieczny jest udział opiekuna. 

Wydarzenie towarzyszy wystawie „Nicolae Grigorescu. Malarz rumuńskiego etosu”.   

INFORMACJE PRAKTYCZNE:   

  • kiedy: 25.08.2024 (niedziela)    
  • czas: godz. 12:00-15:00   
  • miejsce: Oddział Etnografii Muzeum Narodowego w Gdańsku, ul. Cystersów 19 
  • prowadzenie: Faloviec. Kuchnia roślinna 
  • koszt: wydarzenie bezpłatne

 

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach zadania: Wystawa czasowa „Nicolae Grigorescu”  

Wydarzenie zorganizowane w ramach Sezonu Kulturalnego Rumunia – Polska 2024-2025 

Sezon Kulturalny Rumunia – Polska 2024-2025 jest organizowany przez Rumuńskie Ministerstwo Kultury i Rumuński Instytut Kultury, ze strony rumuńskiej, oraz przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego i Instytut Adama Mickiewicza, we współpracy z Instytutem Polskim w Bukareszcie, ze strony polskiej. 

 

logo ministerstwa kultury i dziedzictwa narodowego Logotyp Sezonu Logotyp RIK

adminWegańska podróż po kuchni rumuńskiej. Warsztaty międzypokoleniowe | 25.08